Jaterní čistící kůra

16.02.2015 23:19

 

Játra jsou nejdůležitějším orgánem pro detoxikaci organismu a především na jaře je hodně znát oslabení jater a žlučníku. Mají přímý vliv na velké množství zdravotních problémů, mimo jiné na nádorová onemocnění, cévní problematiku a alergie. Toxická zátěž v játrech vyvolává permanentní únavu a jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater, mají dopad na celkové zdraví. Játra produkují okolo 1-1,5 l žluči denně a je to naše dokonalá chemická továrna, která nám zajišťuje obrovské množství enzymů, důležitých pro trávení potravy. V jaterních buňkách se tvoří žlučové kyseliny, které ovlivňují trávení, zejména tuků. Játra jsou také bankou vitamínů skupiny B, vytváří se v nich glykogen a cholesterol. Žluč je tedy velmi složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se vlivem špatné životosprávy žluč příliš zahustí, začnou vznikat úsady, zátky a kaménky různého složení. Tyto nánosy značně zhoršují, až zabraňují dobrému trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř těchto nánosů také mohou žít patogenní mikroorganismy a různí parazité. Nánosy uvnitř jater zabraňují správnému metabolismu cholesterolu a toxické zatížení jater stojí za naprostou většinou vážných zdravotních problémů. Špatná funkce jater má navíc přímý vliv na periferní nervy, které ovládají naše motorické i pocitové funkce a játra také ovládají kůru nadledvinek, které produkují stresové hormony. Zdravá fungující játra tedy znamenají vysokou odolnost vůči stresu. Zanesená játra vyvolávají agresi, takže toxická ložiska v tomto orgánu mění lidi v žárlivé, nepružné, zaťaté a nenávistné. Ne nadarmo se používá výraz „je to žlučovitý člověk“.

Naštěstí jsou játra orgánem, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Pro ty, co se obávají, což je celkem přirozené, doporučuji si předem nechat provést sonografii břicha, aby se ujistili, že se jim při očistě ve žlučovodu nezasekne velký kámen a neskončí s bolestmi ve špitále. Epsomská sůl sice žlučovody dobře znecitliví a roztáhne, takže může projít i kámen velikosti švestky, ale jistota je jistota. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů.

Před čistěním jater, je velmi vhodné jist par dní hodně jablka a věnovat tak dva dny vyprázdnění střev klystýry, to je proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co ji překáží v cestě a vytlačí to do střeva.

image00

Co budete potřebovat:

60 ml Epsomské soli - Magnesium Sulfate Heptahydrate - MgSO4 + 7H2O - koupíte v lékárně

120 ml olivového oleje - olivový olej extra panenský za studena lisovaný, nešetřete!!!

180 ml čerstvé grapefruitové, nebo citrónové šťávy, 1 - 2 grapefruity, nebo 2 - 4 citróny

1 sklenka Valeriánských kapek (na uklidněni a uspáni) - není podmínkou

1 láhev o obsahu 500 ml se zavíracím víčkem – stačí PET láhev

1 nádobu obsahu 1 litr bez víčka a schopnou být několik hodin v ledničce.

Co a jak:

Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli mohli odpočívat.

V našich podmínkách je tedy ideální následující harmonogram.

Čtvrtek:

Den před vlastní kúrou nejíst nic mastného a hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Např: krupičnou, či kroupovou kaši z vody a s medem, chleba s medem, pečené brambory, nebo brambory a zeleninu vařené pouze ve vodě, ale nejlepší je jen ovoce. Pít hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče vytlačí více kamenů.

Časováni procedury – je velice důležité!

Pátek:

do 14:00

Pijte pouze jablečnou šťávu v jakémkoliv množství, alespoň však jeden litr. Dobré je použít jen doma vylisovanou jablečnou čerstvou šťávu.

14:00

Od druhé odpoledne nejezte a nepijte nic víc než vodu, ale tou nešetřete, čím více vypijete, tím lépe. Budete-li jíst po druhé hodině odpoledne, můžete se cítit velmi špatně a nemocní.

Připravte si Epsomskou sůl na rozpuštění. Do 1 litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml Epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k plnému rozpuštění Epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.

18:00

Od šesté odpoledne přestaňte pít i vodu, pokud ji nutně nepotřebujete třeba na opláchnutí úst po vypití Epsomské soli, nebo z jiného důvodu, ale i v takovém případě pijte minimálně.

Odlijte si z rozpuštěné Epsomské soli, co máte v lednici, 180 ml a vypijte ji najednou. To je první dávka. Je vhodné ji vypít naráz, protože je dost hořká, nebo ji pit pomocí brčka, které vsunete až na za konec jazyka, tak zamezíte nepříjemné chuti Epsomské soli. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití Epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť Epsomské soli vytratí.

20:00

Vypijte druhou dávku 180 ml Epsomské soli. Počítejte s projímavým účinkem a pohybujte se nedaleko záchodu.

21:30

Vymačkejte si šťávu z grapefruitu, nebo šťávu z citronu, je potřeba získat 180 ml čerstvé šťávy. Na toto množství šťávy vám bohatě stačí ruční mačkátko na šťávu z citrónu.

21:45

Nalijte do 500 ml lahve s víčkem 120 ml olivového oleje a přidejte 180 ml šťávy z grapefruitu, nebo citronu. Uzavřete víčko a několik minut silně, až zuřivě třeste s lahví. Smysl věci je, aby se ty dvě rozdílné tekutiny staly jednou tekutinou. Získáte tak zlato-oranžovou emulzi, relativně dobré chuti.

22:00

Vypijte tuto směs oleje a šťávy, při pití pokud možno stůjte a dávku vypijte nejdéle do 5 minut, ideálně naráz. Hned si jděte lehnout, pokud si nelehnete, narušíte celou čistící kúru. Čím dříve si lehnete, tím více kaménků opustí vaše tělo. Pod sebe si dejte kus igelitu a ručník, pro případ, že by vám to trochu nevyšlo, nebo lépe řečeno, že by z vás náhodou trochu něco vyšlo. Pro vyloučení kamenů jsou možné dvě polohy ležení, tak si jednu vyberte, protože po ulehnutí již se nesmíte 20 min ani hnout.

image01image02

1 variana:

Položte se na postel svoji pravou stranou, pravou nohu v koleni skrčte a přitáhněte k játrům, levou nechte nataženou, přiložte termoláhev, elektrickou dečku, nebo jen PET láhev s teplou vodou pod pravé spodní žebro na játra. Po ulehnutí se nepohybujte 20 minut a zůstaňte v absolutním klidu. Důležité!!! Zkuste usnout a spát.

image03image04

2 variana:

Lehněte si na záda s hlavou mírně zvednutou na polštáři, nohy u sebe a natažené, přiložte termoláhev, elektrickou dečku, nebo jen PET láhev s teplou vodou pod pravé spodní žebro na játra. Po ulehnutí se nepohybujte 20 minut a zůstaňte v absolutním klidu. Důležité!!! Zkuste usnout a spát.

Snažte si představit, jak se vaše játra zbavují kamenů a co se vlastně ve vašich játrech děje. Pravděpodobně celkem dobře ucítíte žlučové kaménky, jak se posunují ve žlučovodech a vycházejí z vašich jater do střev. Díky hořké soli to nepůsobí žádnou bolest a není to ani nijak nepříjemné.

Sobota: ráno kolem 6:00

Vypijte třetí dávku 180ml Epsomské soli. Pokud vám není nejlépe a cítíte se slabí, tak si klidně znovu lehněte. Počítejte s projímavým účinkem a pohybujte se nedaleko záchodu.

8:00

Vypijte čtvrtou dávku 180ml Epsomské soli. Vhodné je, cca 30 minut po vypití Epsomské soli, vypít větší množství vody, pro lepší vyplavení kamínků a toxických odpadů z tlustého střeva. Počítejte s projímavým účinkem a pohybujte se nedaleko záchodu.

10:00

Start stravování začněte čerstvými ovocnými šťávami, doma dělanými, ne z prodejen. Stále se pohybujte nedaleko záchodu. Za půl hodiny již můžete jíst ovoce a za další hodinu můžete sníst běžné, ale lehké jídlo. Například můžete jist krupičnou, či kroupovou kaši z vody a s medem. Odpoledne již můžete jíst normální, ale lehkou stravu. Kolem večeře se už budete cítit mnohem lépe, téměř normálně, prakticky byste se již měli cítit zase zdraví.

Tak jak se vám to zdařilo?

Ráno pochopitelně začíná průjmem a ve stolici, která je již téměř čistá voda, vyhledávejte žlučové kameny, které jsou hráškově-šedo-zelené, až hráškově zelené, což potvrzuje, že se nejedná pouze o zbytky jídla. Jedině žluč má tuto barvu. Navíc nepatrné zbytky stolice většinou klesnou ke dnu, ale kaménky většinou plavou na povrchu, neboť obsahují cholesterol. Vhodné je připravit si síto do záchodu, pak větší žlučové kameny budou v sítě, malé a maličké budou plavat v záchodě. Snažte se je spočítat všechny, jak hráškově-šedo-zelené, hráškově zelené, i pískově zbarvené. Důvod počítání je, že u dospělého člověka se játra kompletně vyčistí až napočítáte nejméně 2000 kaménků a kamenů. U hodně zanesených jater, může toto číslo být značně vyšší a není problém napočítat i 5000 kusů kamenů z nichž některé mohou mít velikost lískového ořechu, případně až velikost švestky. Někdy žlučovody obsahují pouze krystalky cholesterolu, které nevytvořily kameny a vypadají jako hnědé vláknité smetí, které také plave na povrchu vody v záchodové míse. Odstranění těchto krystalků je naprosto stejně důležité, jako odstranění kamenů.

image48image58

Zde máte k nahlédnutí mou skromnou soukromou sbírku drahých kamenů, kterou jsem pořídil při jedné očistné kůře. Nejde o nic unikátního a celkový objem kaménků je cca pouhé 2 kávové lžičky, ale u pořádně zanesených jater lze vyloučit i stovky kusů na jednu proceduru a největší můžou být až velikosti švestky.

Nutné je pravidelné opakování !!!

Tato první kúra vám pomůže pouze na nějakou dobu, ale jak se další nevyloučené kaménky budou postupně posouvat ve žlučovodech dopředu, symptomy vašich zdravotních problémů se budou vracet zpět. Proto je velice vhodné kůru pravidelně opakovat a o tom, že se to pravděpodobně vyplatí, svědčí následující informace. Máte-li játra čistá, krev je čistá, slinivka pak funguje naplno a zažívání také, pšoukání a nadýmání tedy prakticky neexistuje. Historicky je doloženo, cca od roku 1800, že ti lidé, co si čistili pravidelně měsíčně játra, se dožili věku až přes 100 let, což v těch letech bylo naprosto úžasné. Musíte si ovšem uvědomit, že průměrný věk v té době býval kolem 40 let, čili se jim povedlo docílit 2,5 násobek a to rozhodně stojí za pokus, zvláště proto, že se tohoto věku dožili v plné síle duševní i fyzické.

Jaterní kúru tedy zopakujte nejdéle po 6 týdnech, ale čištění jater je možno zpočátku provádět s dvojtýdenním intervalem, tedy po 14 dnech. Jinak lze běžně doporučit následující frekvenci, jde ovšem o minimální frekvenci a vyšší frekvence rozhodně není na škodu.

1. rok alespoň 6x, ale klidně 12x

2. rok alespoň 4x

3. rok alespoň 2x

4. a každý následující rok alespoň 1x.

Kůru neprovádějte, pokud jste zrovna nemocní!

Až budete mít za sebou 4-5 očist, můžete si dávky látek z návodu po malých krůčkách zvyšovat až na 1,5 násobek uvedených hodnot. Tedy Epsomskou sůl na 90 ml, olej na 180 ml a čerstvou šťávu na 270 ml, jinak časování je stejné.

Zdroj: https://www.zdravi-az.cz/Dalsi_druhy_ocisty01.php