Vyzkoušejte 2000 let starý recept na pleťový krém a pochopíte, proč se stále používá.

18.02.2015 13:55

Moderní pleťové krémy a tělová mléka obsahují velké množství škodlivých chemikálií, které se po jejich aplikaci absorbují do pokožky. Není však vůbec nutné, aby naše tělo s těmito látkami přišlo do styku. Vraťme se proto o pár tisíciletí zpět v čase, do antického Řecka před 2000 lety, kde starověký lékař vypracoval recept chladivého a uklidňujícího krému na pleť. Vyrobit jej je extrémně lehké a obsahuje jen přírodní ingredience. Dá se použít například k odstraňování make-upu.

Také se ukázalo, že snižuje množství vrásek a další projevy stárnutí. Jste připraveni ho vyzkoušet? Pojďme tedy na to.

Budete potřebovat následující ingredience:

1 polévkovou lžíci medu (nejlépe tepelně neupravovaného, nefiltrovaného) 
8 polévkových lžic nastrouhaného včelího vosku 
200 ml mandlového oleje 
Přibližně půl sklenice (1 dcl) vody z růžových lupenů (dá se koupit v obchodech se zdravou výživou, případně si ji můžete vyrobit tak, že růžové lupeny zalijete vroucí vodou a necháte louhovat, dokud voda nevychladne, potom vodu scedíte) 
Pokud se vám nelíbí vůně růží, můžete pro aroma použít i odvar z jiných vonných bylinek 
2 malé, vyčištěné a sterilizované skleněné kelímky s víčky

Postup přípravy:

1. V malé pánvi na mírném ohni rozpusťte včelí vosk a med v mandlovém oleji. Když se vše rozpustí, odeberte pánev z ohně a nechte mírně vychladnout.

2. Směs následně přemístěte do malého džbánku, misky nebo jiné nádobky a pomalu, za stálého míchání, do ní přilévejte vodu z růžových lupenů.

3. Když je krém zcela saturovaný růžovou vodou, přestane víc vodu absorbovat. V tomto bodě již s přiléváním vody přestaňte a nechte krém dále vychladnout.

4. Nalijte směs do připravených kelímků a nechte úplně vychladnout ještě předtím, než je uzavřete víčky. Jak bude krém chladnout, postupně se jeho barva zesvětlí.