Přírodní zázrak jménem medvědí česnek

21.03.2015 12:51

Při procházce přírodou můžete v těchto dnech snadno zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Pokud ještě nemáte nasbíráno, neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.

 

Česnek medvědí – planá rostlina s typickou vůní

Česnek medvědí (Ursinum) roste planě ve velké části Evropy. Listy jsou podobné listům konvalinek, ovšem s typickou vůní po česneku, přičemž chuť je mnohem jemnější než vůně. Tento druh česneku se snadno pěstuje a rostlina si často vydobude své místo na úkor ostatních rostlin.Listy medvědího česneku se začínají objevovat od předjaří, kdy nejprve vidíme typické přízemní podlouhlé lístky, pak se rozvíjejí výrazněji voňavé bílé rozestálé květy. Nejsilnější chuť z celého medvědího česneku mají pacibulky.

Kde roste medvědí česnek

Medvědímu česneku se daří ve vlhkém prostředí – v živinami bohatých lesích, parcích a na zahrádkách pod ovocnými stromy.

Výsadba medvědího česneku

Pokud chceme mít medvědí česnek stále nablízku, není nic jednoduššího než cílená výsadba, tu provádíme od srpna do listopadu (podle počasí i později). Cibulky medvědího česneku sázíme do trsů (1 trs = 10 a více cibulek), takto se česnek nejlépe ujímá a roste.

Medvědí česnek má rád kyprou a vlhkou půdu, stinná místa a časté zalévání. Vysazený česnek nehnojíme a ani jej nesázíme do vyhnojené půdy.

Medvědí česnek má úžasné detoxikační účinky

V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allicin, alliin a další látky pozitivně působící na naše zdraví. Pokud medvědí česnek zařadíme do jídelníčku (nejlépe v čerstvém stavu), dopřejeme si pár dní půstu a upravíme jídelníček, skvěle tělo detoxikujeme a vyplavíme z těla nahromaděné škodliviny, navíc regenerujeme játra.

Léčivé účinky medvědího česneku

Česnek medvědí patří mezi nejzdravější byliny vůbec. Na jaře je jednou z prvních volně rostoucích rostlin, které našemu tělu dodávají po zimě tolik chybějící a organismu potřebné látky přímo ze země. Čerstvé zelené lístky nám dodají řadu vitamínů a medvědí sílu, jak tvrdili už staří Germáni. Na konzumaci medvědího česneku by si měli dávat pozor lidé s alergií na allicin (látku obsaženou i v klasickém česneku), protože způsobuje podobné reakce.

Přírodní zázrak jménem česnek medvědí působí preventivně i léčebně…

  • má účinky jako silné přírodní antibiotikum a antioxidant,
  • chrání před vznikem kardiovaskulárních chorob a krevních sraženin,
  • zabraňuje tvorbě rakovinového bujení,
  • působí projímavě a močopudně, čistí ledviny a močové ústrojí,
  • pomáhá při léčbě mykóz a plísní,
  • ničí parazity, střevní bakterie a zlatého stafylokoka,
  • upravuje nespavost a úzkosti,
  • podporuje chuť k jídlu,
  • snižuje krevní tlak,
  • upravuje zažívání.

Uchovávání medvědího česneku

Česnek medvědí samozřejmě používáme nejlépe čerstvý, pár dní nám vydrží v lednici zabalený do vlhké utěrky. Sušením listy pozbývají léčivé účinky i aroma. Pokud však máme velkou úrodu, kterou si chceme uchovat, listy omyjeme, osušíme, nasekáme, dáme do plastové krabičky a zmrazíme. Listy česneku se také dají použít pro ovonění olivového oleje, stačí jen pár lístků, nechat odležet týden a máme hotovo. Vznikne nám po česneku krásně voňavý olej. Další možností, jak uchovat medvědí česnek, je výroba tinktury.

Medvědí česnek v kuchyni

Přestože se může zdát, že ze zelených lístků toho moc nevymyslíme, opak je pravdou. Z medvědího česneku můžeme tvořit saláty, pomazánky, přílohy, dipy, polévky a doplňovat jimi řadu pokrmů. Ke konkrétním receptům a tipům na zpracování se dostaneme v příštím článku.

Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Bývá doporučován při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Řeč je o medvědím česneku a právě teď je jeho čas. Co z něj v kuchyni můžete připravit. Připravili jsme pět jednoduchých tipů.

Nejlepší je medvědí česnek čerstvý. Výborný je na chlebu s máslem. Když ho nasekáte na drobno a posypete si jím chleba, můžete si být jistí, že nepřijdete o nic z jeho „zázračných“ účinků. Z medvědího česneku se běžně dělá tinktura, která se využívá v lidovém léčitelství. Užívá se na snížení krevníhotlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu.

MEDVĚDÍ ČESNEK

Medvědí česnek si na první pohled můžete splést s listy konvalinek. Spolehlivě jej ale poznáte pakliže list zlehka promnete mezi prsty - přesvědčí vás jemná česneková vůně. Můžete jej sbírat od konce března do poloviny května. Hledejte ho na vlhkých stinných místech (sázkou na jistotu jsou lužní lesy). Najít ho ale můžete i v Praze - například v Divoké Šárce či u Hladové zdi. 

V kuchyni ho využijete do studených i teplých pokrmů. Můžete si ho také usušit a využívat běhemzimy, ale přijde tak o vůni a o některé zdraví prospěšné látky. Pokud jej chcete skladovat, nejlepším způsobem je výroba pesta či zmrazení. 

Pesto z medvědího česneku
Na přípravu pesta budete potřebovat svazek medvědího česneku, dvě hrsti kešu oříšků, 4 lžíce olivového oleje, parmezán a sůl. Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujtelistys oříšky a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.

Pesto z medvědího česneku
 


Máslo s medvědím česnekem
Jak se dá ještě medvědí česnek uchovat? Zkuste si doma připravit máslo s medvědím česnekem, postup je jednoduchý a jediné, co potřebujete, je máslo (250 g), medvědí česnek (60 g) a trochu soli (podle chuti). Změklé máslo a ostatní ingredience rozmixujte - mixujte dodobynež vznikne jemná hmota. bylinkové máslo dejte do jakékoli misky či formičky a nechte ho vychladit. 

Rizoto s medvědím česnekem (Roman Paulus)

Budete potřebovat: 150 g rýže arborio (či jiné kulatozrnné rýže), 50 ml suchého bílého vína, 450 ml zeleninového vývaru, 1 šalotka, 25 g másla, 10 g parmazánu, svazek medvědího česneku, olej, sůl, pepř. 

Šalotku nakrájíme najemno a zpěníme ji na rozehřátém oleji. Přidáme rýži, krátce orestujeme, přilijeme bílé víno a na mírném plameni necháme veškerou tekutinu odpařit. Abychom dosáhli „kašovitější“ konzistence, která je charakteristická pro italská rizota, musíme se připravit na to, že si v další fázi postojíme u sporáku. K orestované rýži přilijeme asi naběračku vývaru, promícháme a necháme vyvařit. Přidáme další naběračku, znovu promícháme a opět necháme odpařit. Takto postupujeme tak dlouho, dokud není rýže hotová (bude to trvat cca 15-18 minut), měla byl být uvařená tzv. al dente, na skus (uvnitř zrnek rýže pociťujeme tvrdší jádro). Před podáváním rizoto zjemníme čerstvým máslem, dochutíme solí a pepřem a dokončíme najemno nasekaným medvědím česnekem a strouhaným parmazánem. Ozdobit je můžeme třeba petrželí.

Salát s medvědím česnekem
Na jednoduchý salát si připravte olivový olej, sůl, pepř, medvědí česnek a rajčata. Listy medvědího česneku omyjte, a nakrájejte nadrobno. Do mísy k němu přidejte omytá a nakrájená rajčata, přidejte olivový olej, sůl a pepř. 

Polévka z medvědího česneku (Roman Paulus)
Budete potřebovat: 200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml kuřecího vývaru, 50 g brambor, 50 g šalotky, 50 g suchého bílého vína, 4 vejce, máslo, sůl, pepř z mlýnku. 

Polévka z medvědího česneku s pošírovaným vejcem.

 

 

Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce „vaříme“ nejlépe v parnítrouběpři 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.

Zdroj:https://www.lidovky.cz/zazracny-medvedi-cesnek-prinasime-pet-receptu-fqp-/dobra-chut.aspx?c=A150317_104051_dobra-chut_ape#utm_source=clanek.lidovky&utm_medium=text&utm_campaign=a-souvisejici.clanky.clicks